Szegedi 2011-es nagyfelbontású légifotó és az OSM

Végre sikerült összehozni egy régi tervemet. Nagy örömömre szolgál bejelenteni, hogy a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke jóvoltából az OpenStreetMap közösség szabadon felhasználhatja a Szeged körtöltésen belüli részéről 2011-ben készült, nagy felbontású ortofotó állományt térképszerkesztés céljából.

Szeged_orto

A felvételezés 2011-ben lombtalan időszakban készült, ezáltal a lehető legtöbb térképi információ kinyerhető belőle. A geometriai felbontás 10 cm-es, ami lehetővé teszi egészen kis objektumok azonosítását is. Az utcabútorok (szemetes, pad) szabad szemmel kivehetők az állományon, ezáltal egy minőségi ugrást érhetünk el az eddig is szabadon elérhető Bing műholdképek után. Ortofotóról lévén szó a pontosság is kiváló, így eltolás nélkül is a pontos földrajzi helyükre rajzolhatók a térképi objektumok. Összehasonlításképpen érdemes összevetni OSM által szabadon felhasználható Bing műholdképpel a területről.

Szeged_Bing

 

Szegedre navigálás után a hivatalos iD szerkesztő hamarosan felkínálja elérhető háttérképkent. Addig is, JOSM-ben és az iD-ben is a következő TMS címen érhető el az ortofotó:

http://e.tile.openstreetmap.hu/szeged-2011-10cm/{zoom}/{x}/{y}.png

A forrást a source=Szeged ortofotó 2011 címkével lehet jelölni. Azon felül, hogy az adatok szabad felhasználásának támogatása jó móka, reméhetőleg pár kérdést is sikerül megválaszolni a szerkesztések későbbi elemzésével (természetesen a többi forrás együttes felhasználásával). Személy szerint én a következőket tartom érdekesnek:

  • Lehet-e befolyásolni az OSM közösség érdeklődését pusztán egy új adatforrás közreadásával?
  • Mik azok a térképi objektumok, amiket érdekesnek találnak térképezni egy nagy felbontású légifotóról?
  • Milyen ütemben zajik a térképezés?
  • Új adatok felvétele mellett van-e igény a korábbi adatok geometriai korrekciójára a nagy felbontású felvétel alapján?

A változások (egy része) ezen a lekérdezésen követkető.

Ezen kívül számos más kérdést is meg lehet fogalmazni persze. Remélhetőleg pár hónap múlva már látni lehet az aktivitást, és esetleg következtetéseket is lehet levonni. Ez egy érdekes kérdés egyébként, ami mostanában eléggé foglalkoztat. Jó lenne megérteni, hogy teljesen véletlenszerű motiváció van-e a valamilyen szinten kapcsolódó adatforrások felhasználása mögött, vagy találhatunk-e valami egyetemes összefüggést. Szerintem van, de ne szaladjunk ennyire előre. A lényeg, hogy ennek a “projektnek” az eredményeit összevetem majd egy másikkal, mégpedig az utca színtű fotók hatásával az OSM-re. Persze sok egyéb megfontolást kell még tenni, hogy ebből valami értékelhető dolog jöjjön ki, de mindig is szerettem ismeretlen vizekre evezni.

Lényeg a lényeg, egy új adatforrással gazdagodott az OSM! A magyarországi adatdonorok teljes listája elérhető ezen a wiki oldalon. Kellemes térképezést mindenkinek! Éljenek a szabad adatok!

2 thoughts on “Szegedi 2011-es nagyfelbontású légifotó és az OSM

  1. Plutoz

    Az adatok és majdani következtetések levonásához egy megjegyzés:
    Az olyan, nagy mennyiségű változást tartalmazó changeset-eknél egyszerűen kezelhetetlen és redundáns minden egyes érintett elemet ellátni source=* címkével.
    Az átalam készített módosítások esetében ezért a changeset-ek kapják meg a source=* értéket az egyes elemek helyett. Ilyen például az ~1700 módosított elemet tartalmazó changeset-em is:
    http://www.openstreetmap.org/changeset/30852289

    Reply
    1. jlevente Post author

      Koszi a megjegyzest, es igen, teljesen egyetertek, hogy felesleges minden objektumot source-ozni ilyen esetben! A changesetnel boven eleg jelolni, a tobbi utana egyertelmu. Erre utaltam a zarojellel “A változások (egy része)…” mondatban. :)
      Az ovepass api viszont nem keres changesetekben, igy azok nem fognak feltunni a meno kattintos lekerdezesben. Szerencsere az APIv0.6-tal minden athidalhato, ha oda kerul a sor.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *